Blog: Roelie van Leeuwen, HRM professional
De ontwikkeling en het welzijn van medewerkers zijn direct van invloed op de prestaties van een organisatie. Vanuit het management of de directie is daar soms wat te weinig aandacht voor, en dan is het de taak van HR om hier steeds opnieuw de nadruk op te leggen. We moeten als organisatie de voorwaarden scheppen voor een prettige werkomgeving, want de tijd dat medewerkers gezien worden als ‘resources’, oftewel ‘hulpmiddelen’, is toch echt voorbij. Dat klinkt bijna alsof je het over weerloze poppetjes hebt.
Gelukkig is er de laatste jaren een verschuiving zichtbaar en is er steeds meer aandacht voor werkgeluk.
De ervaringen van een mens binnen een organisatie, ofwel de employee experience, zijn heel belangrijk voor dit werkgeluk en als HR-afdeling heb je daar invloed op. Je kunt op alle processtappen van instroom, doorstroom, uitstroom heel goed onderzoeken en meten en zelfs voorspellen met HR Analytics wat de ervaring van medewerkers is. Zo kun je ontdekken welke veranderingen of verbeteringen je daarin kunt aanbrengen.
Daarom volgde ik de collegereeks HR Bedrijfskunde
In mijn werk voor een HRM adviesbureau kom ik bij veel verschillende opdrachtgevers over de vloer, vaak kleine tot middelgrote bedrijven met een grote variatie aan bedrijfsculturen. Sommige bedrijven hebben van nature in hun DNA zitten dat ze zaken voor de medewerkers goed regelen. Andere bedrijven kunnen of moeten daar meer bij geholpen worden omdat ze hun focus heel erg leggen op bijvoorbeeld techniek, productie of kapitaal. Om beter te leren begrijpen hoe HR hier invloed op kan uitoefenen volgde ik de collegereeks HR Bedrijfskunde.
In die collegereeks was het bijzonder interessant om te horen wat de visie hierop was van verschillende docenten en te luisteren naar hun praktijkervaringen.
Zij brachten voorbeelden in van hoe grote bedrijven worstelen met vraagstukken als: hoe kunnen we de gesprekscyclus vernieuwen? Of gaan we belonen en beoordelen loskoppelen en hoe gaan we dat dan wel inrichten? Maar ook breder: hoe weet je of een bepaalde investering goed is voor een bedrijf, naar welke cijfers kijk je dan? En waar kun je vanuit HR op letten bij het doen van een investering? Wat betekent dat voor de inzet van medewerkers? En nog breder: welke invloed hebben alle digitale veranderingen op onze manier van werken en welke scenario’s zijn in de toekomst denkbaar?
Al die ideeën en ervaringen kan ik weer meenemen in mijn eigen werk. De collegereeks HR Bedrijfskunde heeft me geïnspireerd! Om de opgedane inspiratie, kennis en ervaring te vertalen naar de praktijk, heb ik, samen met mijn collega deelnemer Suzanne van Soest, twee thema’s eruit gepikt die mijns inziens een sterke link hebben met het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers, te weten: ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘vernieuwende gesprekscyclus’.
Binnen onze organisatie, HRM adviesbureau Reinders & Van Soest met vestigingen in Naaldwijk en Rotterdam, gaan we nu in twee werkgroepen met de HR consultants brainstormen over hoe we deze thema’s kunnen vertalen naar praktische dienstverlening voor onze opdrachtgevers. Zo kunnen wij op onze beurt hen weer inspireren en verder helpen!
![]() | Tip: Collereeks HR Bedrijfskunde |