Artikel: Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven
Zo vergroot je bevlogenheid en vitaliteit binnen de organisatie

Het afgelopen jaar was voor veel mensen stressvol: we moesten allemaal omschakelen naar een ‘nieuw normaal’. Dat heeft zijn sporen achtergelaten. Banen zijn verloren, medewerkers maken zich zorgen over hun toekomst. Uit de nieuwste Randstad WerkMonitor blijkt dat de impact van de coronapandemie op mensen met een baan groot is, net als de zorgen die zij daardoor hebben. Ruim de helft van de ondervraagde werknemers wereldwijd (54%) vreest zijn baan te verliezen. Deze spanning doet iets met je, maar ook de verandering van het werk an sich: een jaar volledig thuiswerken, in isolatie leven. Zeker voor de groep alleenstaande jongeren.
Succesvolle aanpak van verzuim
ArboNed en HumanCapitalCare melden dat het gemiddelde verzuim in Nederland afgelopen jaar licht is gestegen, waarbij het psychisch verzuim het hoogst blijft. Wat de impact van de coronacrisis is en het effect op de gemiddelde jaarcijfers, is beperkt bekend, maar de stijging is verraderlijk, aldus de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Het is daarom begrijpelijk dat iedere organisatie verzuimcijfers uiterst serieus neemt en streeft naar een laag ziekteverzuim. Maar het terugdringen van ziekteverzuim is geen eenvoudige zaak, vooral ook omdat niet altijd duidelijk is welk streven realistisch is en welke aanpak succesvol.
Om op deze vraag antwoord te kunnen geven is het goed om de ontwikkeling in onze maatschappij en de aanpak van verzuim onder de loep te nemen. Er zijn drie gangbare modellen om verzuim te benaderen:
- Het medische model
- Het belastbaarheidsmodel
- Het gedragsmodel
Lees meer over deze modellen op PWnet
Duurzaam werkgeverschap: een integrale benadering
Als werkgever doe je er verstandig aan breder te kijken en te investeren in duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en bevlogenheid binnen de organisatie en dit gaat verder dan alleen gezondheidsvraagstukken. Een integrale benadering is noodzakelijk. Bevlogenheid en betrokkenheid continu onder de loep nemen is uiterst belangrijk. De te maken keuzes zijn beïnvloedbaar door met elkaar actief in gesprek te gaan over de wensen en behoeften en op tijd bij te sturen wanneer de bedrijfscultuur op negatieve wijze wordt beïnvloed of de acties niet tot het gewenste effect of gedrag leiden.
Weten welke initiatieven nodig zijn vraagt om inzicht en dit bereik je door de bevlogenheid en betrokkenheid te meten. Aan de hand van de realtime beschikbare data heb je als werkgever alles in handen om te bouwen aan de gewenste verandering en mogelijkheden voor een positief werkklimaat en Human Wellbeing te realiseren.
“Op een duurzame arbeidsmarkt zijn medewerkers bevlogen, productief en gezond.
Deze aanpak, waarin je werkt met een positieve strategie en duurzame inzetbaarheid stimuleert, wordt ook wel duurzaam werkgeverschap genoemd. Het is een preventieve aanpak om medewerkers continu te laten werken, leren en presteren met energie en werkplezier. Duurzame inzetbaarheid maakt onderdeel van een ‘duurzame arbeidsmarkt’. Afgelopen jaar zijn steeds meer organisaties zich door corona gaan realiseren dat een positief werkklimaat waarin medewerkers met plezier en bevlogen hun werk kunnen doen duurzaam succes oplevert.
Tip: Volg de opleiding Duurzaam Werkgeverschap van PW. academy >
Het rendement van werkgeluk
Een positieve en sterke aanpak rond well-being op de werkvloer brengt een heuse ‘return on investment’ met zich mee. De Amerikaanse werkgelukgoeroe Jacob Morgan stelt dat geluk winstgevend is. Uit onderzoek voor zijn boek ‘The Employee Experience Advantage’ blijkt dat organisaties die investeren in een positieve ervaring op het werk vier keer meer winst maken per werknemer, drie keer meer omzet genereren per werknemer en 40 procent minder personeelsverloop kennen dan andere organisaties.
Er zijn vele andere onderzoeken die het rendement van well-being en werkgeluk aantonen: Gallup ziet een 33% hogere winstgevendheid, Hay Group meet 43% meer productiviteit, Shawn Achor meldt 37% meer verkoop en HBR concludeert dat organisaties 300% meer innovatie vertonen.
Shift with Impact
In deze tijd, waarin je binnen organisaties te maken hebt met diverse werkgeneraties en ontwikkelingen, is het echter wel een uitdaging voor werkgevers om alle medewerkers geïnspireerd en aangesloten te houden, zodat zij proactief duurzaam werknemerschap inzetten.
Zorgdragen voor een positieve bedrijfscultuur en het vergroten van het welzijn en werkgeluk van je medewerkers vraagt om maatwerk. Dat begint bij regelmatig gesprekken voeren met je team en collega’s over wat hen drijft, enthousiast maakt en inspireert. Heb daarnaast oog en begrip voor wat er bij de medewerkers speelt en zorg dat je niet wordt verrast als het even niet lekker gaat op het werk.
Naast actief ontwikkelen van inspirerende taken, het benutten van aanwezig talent binnen de organisatie, draagt het hebben van een aantrekkelijk gezamenlijk doel bij aan de bevlogenheid, het eigenaarschap en het ambassadeurschap van een werknemer. Noem het een impactstrategie of purpose.
SDG’s
Een extra hulpmiddel voor het bepalen van je purpose of impactstrategie zijn de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de VN. SDG’s bieden houvast en kansen voor duurzame groei en geven je de meest oprechte en verbindende manier om te bouwen aan ‘Duurzaam werkgeverschap’. Vanuit duurzaam werkgeverschap met een positieve impactvolle strategie stimuleer je de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, creëer je bevlogen medewerkers, die vitaler, innovatiever en productiever zijn. Zo bouw je aan duurzaam succes en een duurzame arbeidsmarkt.
Kortom: duurzaam werkgeverschap voor topmarktleiderschap. Om deze topleiderschap te bereiken is de boodschap: ‘to win in the marketplace, you first have to win in the workplace.’