Het wendbaarheidswiel
Als de wereld onvoorspelbaar is helpt wendbaarheid organisaties om in de basis soepel te kunnen reageren op onverwachte omstandigheden. Om hier praktisch en effectief mee aan de slag te gaan heeft Hanneke Moonen, specialist in strategische personeelsplanning en -ontwikkeling en wendbaarheid, het wendbaarheidswiel ontwikkeld. Dit is een integraal model van wendbaarheid gericht op vier dimensies: strategische wendbaarheid, wendbaar organiseren, wendbare mensen en teams en leiderschap gericht op zelfleiderschap.
Model wendbaarheidswiel
Aanpak
Om concreet met wendbaarheid aan de slag te gaan is het belangrijk om na te denken over deze 4 dimensies:
- Hoe strategisch wendbaar is je organisatie of team? In hoeverre ben je goed afgestemd op de buitenwereld, kun je steeds opnieuw koers bepalen en deze in de haarvaten van je organisatie krijgen?
- Hoe wendbaar zijn mensen en teams? Hoe makkelijk kunnen mensen en teams mee veranderen of zelf de verandering vormgeven?
- Hoe wendbaar is de organisatie van het werk? Ondersteunt de organisatie van werk wendbaarheid of werkt het eerder belemmerend?
- Hoe staat het met leiderschap en zelf-leiderschap, een essentiële voorwaarde voor wendbaarheid? Is er een heldere richting en ruimte om eigenaarschap te kunnen pakken? En wordt dit ook opgepakt?
Met de wendbaarheidsscan breng je in kaart hoe je wendbaarheid in je team of organisatie kunt vergroten. Je krijgt inzicht in waar de meeste wendbaarheidswinst te halen valt en hoe je hiermee concreet aan de slag kunt.
In het uitgebreide wendbaarheidswiel hieronder staan oplossingsrichtingen en 37 interventies om daadwerkelijk met wendbaarheid aan de slag te gaan. Met de wendbaarheidsscan kun je die interventies eruit pikken die voor jouw organisatie of team interessant zijn op de 4 dimensies. Bijvoorbeeld: de organisatie ambitie in het DNA van je organisatie krijgen, een goede flex strategie bepalen zodat je bewust stuurt op de goede inzet van vast en flexibel personeel, teamkwaliteiten optimaal in kaart brengen en benutten, met de bronnen van werkplezier aan de slag, eigenaarschap creëren door ander leiderschap, ruimte creëren door nieuw (wat doen we niet meer?) etc. etc..