Waarom een tweedaagse Masterclass Strategisch Talentmanagement?
Tegenwoordig heeft iedereen het over talent, maar ik vond het een containerbegrip. We associëren het met iets dat aangeboren is en dat je in staat stelt om de hele dag dingen te doen waar je goed in bent en die je leuk vindt. Maar er moet meer achter zitten. Ik wilde te weten komen hoe talent zich verhoudt tot iemands professionele rol in een organisatie.
Wat de masterclass leert
De Masterclass Strategisch Talentmanagement helpt om een inzicht te krijgen in de bedoeling van een organisatie. Je leert om waarden van de organisatie zichtbaar te maken waaraan mensen zich willen verbinden, zodat zij de organisatie zijn.
Cursusleider Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis gaf als voorbeeld van Toni Chocolony. De bedoeling van dat bedrijf is niet om chocolade te maken, maar om slavernij uit te bannen. Bij Dichterbij willen wij cliënten een gewoon en betekenisvol leven geven. De kunst is om medewerkers hierover te informeren en te enthousiasmeren en ze te helpen om als persoon waarde toe te voegen om de bedoeling waar te maken.
Wat de masterclass met mij deed
De eerste cursusdag was op maandag, daarna kon ik bijna niet wachten tot donderdag, de tweede cursusdag. Deze masterclass gaat over meer dan talent, die raakt het hele HR-spectrum. Het uitgangspunt dat ambitie beter is dan talent, zoals in het boek staat van Lidewey van der Sluis, vind ik een mooi gegeven. Je spreekt ze aan op dezelfde ambitie die je als organisatie hebt. Vanuit strategisch talentmanagement creëer je omstandigheden waarin medewerkers hun ambitie kunnen tonen. Waarden en resultaten maak je bespreekbaar, je werkt er gericht aan, zodat we samen dezelfde bedoeling hebben. Hier komt leiderschap om de hoek.
Het moment dat de vonk oversloeg
Al in het eerste dagdeel werd duidelijk hoe je talent tastbaar van waarde maakt vanuit een organisatieperspectief. Zo wordt de waarde van een persoon slechts voor tien procent gevormd door kennis, voor twintig procent door kunde en voor zeventig procent door karakter. Aan kennis en kunde kun je werken, maar karakter is een gegeven. Dat bepaalt in hoeverre je je wil inzetten voor de bedoeling van de organisatie. Vertrouwen is daarbij een sleutelwoord, mensen het vertrouwen geven tot het tegendeel bewezen wordt. Daarvan ga je groeien.
Wat ik voortaan anders ga doen
Het HR-beleid ga ik niet direct aanpassen, maar ik ga het wel minder moeilijk maken. Voor opleiding en ontwikkeling van onze vierduizend medewerkers gebruiken we verschillende reflectie-instrumenten, daar ga ik niets nieuws aan toevoegen.
Waar het om gaat is of alle ingrediënten aanwezig zijn om waarde te creëren voor cliënten en organisatie. Aandacht en nabijheid van leidinggevenden zijn belangrijk daarvoor. Ik wil meer op de bühne staan om deze eenvoud terug te brengen. Dat is de agenda waarmee ik onze mensen wil inspireren.
Resultaten waarop ik reken
Meer focus op onze waarden van Dichterbij en onze prestaties. Zo kijken we bijvoorbeeld als lerende organisatie niet naar de verwijtbaarheid maar naar de vermijdbaarheid als er iets fout gaat. Een ander voorbeeld is dat werken vanuit de bedoeling en vertrouwen niet past bij voortdurend alles overleggen met elkaar. Overleg voeren we alleen op die momenten en over die onderwerpen die van belang zijn. Ik blijf scherp op onnodig overleg en verlang niet van mijn mensen dat ze aansluiten als ze het zelf niet nodig achten.
Ik heb mijn raad van bestuur meegenomen in de bevindingen van deze masterclass en de inzichten passen bij wie wij willen zijn. Elke dag werken we aan de bedoeling en willen we het beter doen dan gisteren. We hebben een directie die deze manier van denken draagt. Ik adviseer elke HR-directeur die bezig is met organisatieontwikkeling om zich verder te verdiepen in strategisch talentmanagement.