Het coronajaar heeft veel van organisaties gevraagd. De menselijke factor werd uitvergroot. Het intermenselijke verkeer stond onder druk en werd op grote schaal gedigitaliseerd. Onderlinge relaties en persoonlijke contacten evenals emoties en mentale veerkracht zijn in rap tempo geherwaardeerd als essentiële elementen van organisaties.
Leidinggeven
Deze elementen liggen in het hart van HRM. Als we vanuit die lens één ding hebben geleerd van het coronajaar 2020 is het wel dat leidinggevenden en HR professionals de toekomst van een organisatie kunnen bepalen door maatwerk te leveren. Om bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van een organisatie is het aan hen om op de juiste manier en op het juiste moment oog te hebben voor iedere individuele medewerker als ook voor hun onderlinge relaties en hun binding met de organisatie.
Collegiale houding
Dat vraagt veel van leidinggevenden. En juist dit kwam aan het licht afgelopen jaar. Leidinggeven werd meer een vak dan een functie. Leidinggeven werd meer een werkwoord dan een privilege. De relevantie van een collegiale houding en aanverwant gedrag van leidinggevenden werd zichtbaarder dan ooit. Wat betekent dit voor de toekomst van het vakgebied HR?
Dit is na 2020 de verkeerde vraag. We leerden uitzoomen op HR en gingen zien dat onze economie, sectoren, en organisaties contextafhankelijk zijn. Organisatieresultaten, teamprestaties en individuele successen blijken niet zo maakbaar te zijn als we veronderstelden. Daarom is nu een betere vraag wat het vakgebied HR kan betekenen voor de toekomst van werkgevende organisaties en werknemende individuen. Niet de toekomst van HR staat centraal maar de toekomst van organisaties.
Geleerde lessen
Enkele deelvragen zijn dan: Wat kunnen organisaties doen om van het 2020-geweld te herstellen, indien nodig? Welke geleerde lessen kunnen organisaties gebruiken om de organisatie als ecosysteem te verbeteren en te vernieuwen?
Het beantwoorden van deze vragen begint bij het stellen van deze vragen. Het is aan HR professionals om dat te doen en daarmee het gesprek te voeren over de toekomst van de organisatie. Door 2020 is duidelijk geworden dat HR hiermee bijdraagt aan de toekomst van organisaties. En dat is precies de bedoeling.
Blog door: Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis