Blog Heleen Mes
Drie voorbeelden binnen de employee experience
Tijdens het online seminar Employee Experience gaat Heleen Mes in gesprek met drie best practices. ''Wat waren hun redenen om employee experience op te pakken? Waar zijn ze mee gestart? Welke lessen leren we van hen en welke adviezen geven zij ons mee?” In deze blog geeft zij alvast een voorproefje.
Best practice 1: VodafoneZiggo
Marieke Zuidema, Director People Development & Leadership bij VodafoneZiggo
“De purpose van VodafoneZiggo is op mijn lijf geschreven. Plezier en vooruitgang met elke verbinding. Groei en ontwikkeling – vooruitgang - zijn de rode draad in alles wat ik doe, zowel persoonlijk als in mijn werk. Dit kan voor mij niet zonder verbinding met anderen.”
“Door samen te werken wordt alles rijker en beter. Als laatste mag werken ook leuk zijn, en bij VodafoneZiggo is dat zeker het geval. Samenwerken met gepassioneerde collega’s, daar word ik echt blij van! Onze arbeidsmarktcampagne zegt niets teveel: “Enjoy the challenge!”, dat doe ik iedere dag.”
“Employee experience is beginnen te werken vanuit een probleem”, zegt Zuidema. “Wij hadden de opdracht om een nieuw Performance Management Systeem te ontwikkelen. Maar welk probleem losten we daarmee dan op? Dat hebben we uiteindelijk ook niet gedaan. We hebben een serie interviews afgenomen en die leverden allerlei wensen op, waaronder het versnellen van carrières en loopbaanpaden en het makkelijker kunnen opstellen van een vaststellingsovereenkomst. We hebben individuele ontwikkeling toen vooropgezet. Performance management is nu vooruitkijken.”
“Employee experience design betekent ook dat je werkt vanuit het medewerkersperspectief”, zegt Zuidema.
“Je werkt vanuit co-creatie. Je betrekt medewerkers en leidinggevenden bij de ontwikkeling van een nieuw product of een oplossing. Je legt de besluitvorming bij de doelgroep waar het om gaat. De uitkomst van het product is dan dus niet meer aan het leiderschapsteam. Dat kan botsen met traditionele hiërarchische besluitvorming. Ook je MT moet klaar zijn voor co-creatie.”
Best practice 2: FrieslandCampina
Sonja Slotboom, employee experience projectmanagerbijFrieslandCampina.
Sonja Slotboom is binnen FrieslandCampina onder andere verantwoordelijk voor de employee experience en agile transformatie binnen het Global HR team. “Medio 2019 zijn wij binnen HR gestart met een Agile HR Journey Team om, vanuit de wensen en behoeften van onze HR-medewerkers, verbeteringen te implementeren rondom HR-tools, processen en benodigde middelen vanuit de gehele employee journey.
Via de journey teams zijn mooie verbeteringen aangebracht die de employee experience naar een hoger niveau hebben gebracht. Een logische vervolgstap is het implementeren van de agile manier van werken in alle teams binnen het Global HR Center. Deze teams zijn verantwoordelijk voor een deel van de employee journey en wordt door middels van journey mapping en design thinking beoordeeld. Dat geeft mij de ruimte om employee experience verder in de organisatie op de kaart te zetten.”
“Wij zijn gestart met onboarding, omdat dat een prioriteit voor de business en de medewerkers was. Door te starten met klein, laag hangend fruit kreeg de organisatie de smaak te pakken.
We lopen niet chronologisch de employee journey af. We kijken naar daar waar de beleving laag is en de impact hoog. Dus we gaan kriskras door de employee journey heen, we richten ons op de gaps. We hebben op dit moment voor de zes onderdelen van de employee journey enquêtes ontwikkeld die we uitsturen naar medewerkers. Zoals bij onboarding naar de sollicitanten of naar nieuwkomers. Voor andere surveys kiezen we een random groep.”
“De borging van nieuwe initiatieven gaat niet vanzelf”, zegt Slotboom. “Zelfs niet als het in co-creatie tot stand is gekomen, want hiervoor is goede afstemming met alle HR-afdelingen nodig. Uiteraard bekijken wij wel hoe we zoveel mogelijk kunnen automatiseren. Bijvoorbeeld bij de implementatie van de recognition toolkit hebben we ervoor gezorgd dat er verschillende standaard berichten naar een manager worden verstuurd. Bijvoorbeeld als iemand jarig is. In deze mail is dan een link naar de toolkit opgenomen. Maar borging blijft een punt van aandacht.”
Best practice 3: Wageningen University & Research (WUR)
Edwin Kelhout Employee experience lead.
Edwin Kelhout is binnen WUR verantwoordelijk voor een meerjarig programma om stafdiensten en servicecentra beter te laten samenwerken door de wensen en behoeften van medewerkers centraal te stellen. Het programma moet door easy service zoveel mogelijk tijd teruggeven voor onderzoek, onderwijs en waardecreatie bevorderen.
“Ik was voorheen verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten binnen de organisatie en heb daarvoor aan klant- en bureauzijde altijd op het snijvlak van communicatie en HR gewerkt. Mijn kennis en ervaring kan ik goed inzetten om de employee journeys binnen WUR te optimaliseren. Ik zie het werken aan employee experience als de lijm tussen alle stafafdelingen.
Employee experience is veel meer dan betere systemen en procedures, het gaat vooral om cultuur. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, eigenlijk ben je altijd te laat.
Employee experience kun je niet top down en functioneel uitrollen. Je moet het echt menen, in je organisatie DNA gaan zitten. Anders prikken medewerkers er zó doorheen.” “Het gaat om luisteren, luisteren en luisteren: continue en doelgroepgericht. En vervolgens informatie delen, open discussies houden, transparant zijn en duidelijk zijn over het waarom van je keuzes. En volhouden, dat ook.”
“Employee experience moet je decentraal oppakken. Voor ons staat nu hybride samenwerken centraal. Elke team is hier anders, daar moet je ruimte aan geven. En tegelijkertijd zorgen voor verbinding om talenten te benutten en daardoor samen excellent onderzoek doen.”
Meer weten over het thema employee experience?
Hoe creëer je als HR-professional een inclusieve werkomgeving gebaseerd op vertrouwen, trots en plezier? Laat je tijdens de 3e editie van het online seminar Employee Experience 2021 inspireren door zes topsprekers van formaat. Zij nemen jou mee in verhalen die je bijblijven en waar je ook echt mee aan de slag kunt. |
Heleen Mes is oprichter van HXWork - Human Experience of Work (consultancy, projectmanagement en masterclasses), de LinkedIn groep Employee Experience Nederland/België (2400 leden) en het Netwerk Employee Experience. Zij is expert in innovatief HR, employee experience en design. Zij is co-auteur van Employee Experience - Happy people, better business dat werd genomineerd voor Managementboek 2019. Zij schrijft voor (HR-) sites als PWnet en leverde bijdragen aan boeken als Handboek Werkgeluk, Het Nieuwe Beoordelen en Het Prestatiemenu.