Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
Bij een recht op loon bouwt de werknemer ook vakantiedagen op. Viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week, ofwel twintig dagen per jaar bij een voltijds arbeidsomvang. Alles daarboven zijn ‘bovenwettelijke’ vakantiedagen. Nederlanders hebben gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar. Tel daar zo’n acht nationale feestdagen bij op en we zitten (gemiddeld) op 33 dagen.
Vakantiedagen uit een eerder jaar mogen worden meegenomen naar het nieuwe jaar. In onderling overleg mag dat onbeperkt. Hoe dat precies werkt, lees je hier:Vakantiedagen meenemen of verplicht opnemen – vraag en antwoord
Maar niet alles kan worden overgeheveld naar het nieuwe jaar. Lees daar meer over: Vakantiedagenregeling: wettelijke en bovenwettelijke dagen.
Tijdens de vakantie behoudt de werknemer recht op loon. De Nederlandse wet maakt daarbij géén onderscheid tussen wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen: beide moeten op eenzelfde manier worden gewaardeerd. Wat vervolgens exact onder het vakantieloon valt, is uitgewerkt in de rechtspraak.
Steeds meer organisaties bieden hun personeel het individueel keuzebudget aan. Door de opkomst van dit keuzebudget boet de ‘traditionele’ vakantiegelduitkering in mei aan populariteit in.
Zijn nationale feestdagen vakantiedagen?
Het is een breed gedeelde misvatting dat nationaal erkende feestdagen (verplichte) vrije dagen zijn. Het uitgangspunt is dat alle dagen werkdagen kunnen zijn. Vaak zijn (bepaalde) nationale feestdagen in een cao aangewezen als vaste vrije dag. Hoe dat precies zit, lees je hier:Vakantie: nationale feestdagen – vraag en antwoord en hier Verplichte vrije dagen: hoe zit het ook al weer.
Zomaar vakantie-uren afboeken van een medewerker mag in ieder geval niet, zo blijkt ook uit rechtspraak: Vakantiedagen afschrijven mag niet: werknemer heeft recht op recuperatie [rechtspraak]
Mag je de aangevraagde vakantie-uren weigeren?
Hoofdregel is dat de vakantieperiode wordt vastgesteld door de werkgever, maar overeenkomstig de wensen van de werknemer. Bij ‘gewichtige redenen’ kan de werkgever die wensen naast zich neerleggen, mits hij dat de werknemer binnen twee weken na een schriftelijke vakantieaanvraag laat weten. Doet de werkgever dat niet, dan is de vakantieperiode conform de wensen van de werknemer vastgelegd.
Dat is anders bij verlof. Het weigeren van verlof aangevraagd door een werknemer is vaak niet toegestaan. Net zoals het aanvragen van vakantie moet de werkgever een goede reden hebben om de vrije dag(en) te weigeren.
Wat is het verschil tussen verlof en vakantie?
Verlof is iets anders dan vakantie. Bij een vakantie mag de werknemer helemaal zelf weten wat hij doet. Verlof vraagt een werknemer veelal met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan.
Hoe zit het met vakantie tijdens ziekte?
Als een medewerker ziek is of wordt tijdens zijn vakantie, dan tellen deze ziektedagen niet als vakantiedagen. Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch deed recentelijk een belangrijke uitspraak over dit onderwerp: Hoe zit het met vakantie tijdens ziekte? [rechtspraak]. Uit een oudere uitspraak blijkt ook dat een WAO-uitkering niet op de vergoeding van vakantie-uren bij ontslag in mindering gebracht mag worden.
Werknemer komt niet terug van vakantie, wat nu?
Een jaarlijks terugkerend probleem: de werknemer die te laat van zijn vakantie terugkomt. De drie weken waarvoor hij toestemming heeft, worden opeens vier weken. Niet zelden onverwachts. Wat nu?Je leest het hier: Werknemer komt niet opdagen: 8 vragen (en 5 tips voor HR).