Cultuur is het meest onderscheidende van organisaties. Een crisis zoals corona, heeft een serieuze invloed op de mens en daarmee de organisatiecultuur binnen een organisatie. De crisis zet onze cultuur op scherp. Hoe geef je vanuit HR leiding aan het proces van cultuurverandering, hoe stuur je het en houd je het in de hand?
Hierop krijg je tijdens de Collegereeks Cultuurverandering het antwoord van verschillende wetenschappelijke docenten en gastsprekers uit gerenommeerde organisaties. Zij delen, elk vanuit hun eigen expertise, hun visie, kennis en ervaringen. We belichten cultuurverandering vanuit onder andere de psychologie, veranderkunde en antropologie.
Het programma is samengesteld door de beste hoogleraren
Collegereeks gemiddeld beoordeeld met een 8.5!
Inclusief certificaat van PW. Nyenrode Business Universiteit.
Neem een optie: zorgeloos inschrijven bij PW. academy:
Let op: onderstaand programma geldt voor de september-editie. De november-editie start om 10:00 en eindigt om 14:00. Het programma wordt aangepast zodra de september-editie is gestart. Ook zal tijdens de november-editie de sessie van dag 3 plaatsvinden op dag 1.
15:00 - 15:30 | Ontvangst |
15:30 - 19:00 | College: Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst Veranderkundige, oprichter van PlusPulse, docent verandermanagement en auteur. Leiderschap in cultuurverandering
Een van de fascinerende ambities van veranderaars is hun streven naar succes. Je gaat ervoor, in weerwil van de wetenschap dat veranderen ingewikkeld is en lang niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Cultuurverandering behoort tot een van de moeilijkste veranderopgave, omdat je sleutelt aan hoe ‘de dingen gaan’ en hoe je met elkaar omgaat in een organisatie. En toch wil je er wat moois van maken. En het zou ook fijn zijn als het een beetje opschiet. Liever volgende maand klaar dan volgend jaar. Vaak komen deze ambities voort uit verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt het over het werk van anderen, veranderen vraagt ook wat van jezelf, dus dan doe je je stinkende best. Om cultuurverandering te realiseren heb je een goed verhaal nodig. Zo’n veranderverhaal zet de boel in beweging, geeft richting en helpt om koers te houden. Een goed veranderverhaal geeft aan welke verandering er aan de orde is, hoe die tot stand komt en wie op welke manier betrokken is. Zo’n verhaal is nodig om mensen mee te nemen naar een nog onbekende toekomst. Het biedt houvast, terwijl de gewenste uitkomst nog geen realiteit is. Het maken van zo’n veranderverhaal vraagt veranderkundig vakwerk. Daar gaat het college over en daar ga je ter plekke mee aan het werk. Je krijgt jouw redenering scherp, zoekt uit over welke cultuurverandering jij het hebt en wat je eigen rol daarin is. |
15:00 - 15:30 | Ontvangst |
15:30 - 19:00 | College: Prof. dr. Gabriël G. Anthonio Bijzonder hoogleraar in Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en ass. Partner bij de Galan Groep. Waarden gedreven leiderschap, met impact!
Leiderschap kun je ontwikkelen en met je onderhouden. In dit college word je uitgedaagd om na te denken over jouw vervolgstap in leiderschap. De inzichten helpen je ook om anderen daarin te ondersteunen. Leiderschap draait altijd om de kwaliteit van het contact en positieve impact daarop. Daarbij spelen waarden, zoals vertrouwen, wederkerigheid, waardering en gezien en gehoord worden een grote rol. Waarden gedreven leiderschap richt zich dan ook op het versterken van de inhoudelijke, intermenselijke verbinding in organisaties. ’Als je het goed hebt hier (heden), kom je veel makkelijker daar (toekomst)!” Dit betekent dat het leiderschap minder moet zenden, meer moet luisteren en minder top down en meer horizontaal moet communiceren en organiseren. Wat niet ik de verticale kolom hoeft te worden belegd, beleg dat vooral horizontaal! Deze horizontale, interactionele dimensie is het veld van onderzoek van sociologen, de vakgroep waar Anthonio aan verbonden is. Vanuit theorie, praktijk en persoonlijke verhalen zullen de deelnemers inspiratie en inzichten opdoen en kunnen met praktische handvatten morgen aan de slag. |
15:00 - 15:30 | Ontvangst |
15:30 - 19:00 | College: Drs. Jessica Peters-Hondelink Directeur, verandermanager, executive (team)coach, spreker en dagvoorzitter Gedragspatronen, een systemische kijk op verandering De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor disruptie. Niet alleen op het niveau van het individu en de organisatie, maar ook voor ecosystemen. Je wil met je organisatie wendbaar genoeg zijn om oplossingen te bieden voor de actuele en toekomstige vraagstukken van jouw klanten, medewerkers en partners. Je kijkt naar een passende organisatiestructuur, processen en systemen. Maar dan komt de grootste worsteling: Hoe breng je nieuwe perspectieven, business modellen en werkwijzen in jouw organisatie? Waarom is het soms zo verdraaid lastig om bestaande gedragspatronen in je organisatie te doorbreken? Welke interventies helpen om samen met je mensen verandering in cultuur en samenwerking te realiseren? In dit college brengt Jessica met een systemische bril nieuwe perspectieven op deze vraagstukken en daarmee een opening naar duurzame impact. |
15:00 - 15:30 | Ontvangst |
15:30 - 19:00 | College: Prof. dr. Thijs Homan Hoogleraar Implementation and Change Management Open Universiteit Nederland. Zelfstandig organisatieadviseur. Cultuurverandering als schijnbeweging
Het is het klassieke verhaal: we hebben een nieuwe strategie en we komen tot de conclusie dat de huidige organisatiecultuur daar niet bij past. Dus moet die cultuur veranderd worden. En dan sta je opeens voor de vraag: hoe pakken we dat aan? In dit college wordt cultuurverandering kritisch benaderd. Wie is bijvoorbeeld de ‘we’ die de cultuur moeten veranderen? Welke aannames maken die ‘we’s over hun rol? Vanuit de sociologische complexiteitstheorie wordt er tijdens dit college een ander beeld van cultuurontwikkeling en -verandering geschetst. Leidend tot de cultuur-managementparadox: hoe realiseren ‘we’ cultuurverandering, terwijl we feitelijk nauwelijks in control zijn over alles wat er in de organisatie gebeurt? Het college eindigt niet met de gebruikelijke bullits met ‘bruikbare’ adviezen. Bruikbare adviezen die ‘we’ kunnen toepassen bestaan namelijk niet. |
15:00 - 15:30 | Ontvangst |
15:30 - 19:00 | College: Hans van der Loo Adviseur, publicist en spreker op het gebied van gedrags- en organisatieverandering. Gedrags- en organisatieverandering Gedrag is de grootste spelbreker bij het realiseren van onze intenties om te veranderen. De voornaamste oorzaak hiervan is dat we meestal voorbijgaan aan de factoren die ons gedrag sturen. Aan de hand van inzichten ontleend aan twee momenteel sterk aan de weg timmerende, maar bij de meeste managers onbekende stromingen – ‘behavioural design’ en ‘stapsgewijze zelfverandering’ - laat ik in dit college zien hoe je in relatief korte tijd (90 dagen!) op effectieve wijze het gedrag van jezelf en anderen kunt veranderen.
|
15:00 - 15:30 | Ontvangst |
15:30 - 19:00 | College: Prof.dr. Jaap van Muijen Hoogleraar Psychologie, in het bijzonder van persoonlijke en leiderschapsontwikkeling aan Nyenrode Business Universiteit. De psychologische benadering van organisatiecultuur en cultuurveranderingen In dit college gaan we nader in op het begrip organisatiecultuur en in het bijzonder hoe vanuit de psychologie naar dit begrip wordt gekeken. Er wordt een relatie gelegd tussen strategie, cultuurverandering en leiderschap. Een onderdeel is het concurrerende waardenmodel om organisatiecultuur te kenschetsen. Op basis van eigen onderzoek in één organisatie op 5 continenten worden de relaties tussen organisatiecultuur en verschillende stijlen van leiderschap verkend. Met de deelnemers wordt onderzocht welke cultuurverandering in hun organisatie nodig is gegeven de strategie van de organisatie en welke leiderschapsstijl dat proces bevordert. |
De colleges worden gegeven in de collegezalen van de Nyenrode Business Universiteit. Het programma is inclusief een pauze van circa 30 minuten waarin je een lichte maaltijd krijgt aangeboden.
Nyenrode Business Universiteit
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Schrijf je gemakkelijk in via het inschrijfformulier.
De kosten bedragen slechts € 2.395,- per persoon.
Prijs is exclusief 21% BTW.
Alle deelnemers ontvangen na succesvolle afronding een certificaat van deelname van Nyenrode Business Universiteit i.s.m. PW. academy.
Bij deze opleiding ontvang je 3 maanden gratis toegang tot alle artikelen op PWnet, t.w.v. € 45,00. Na inschrijving ontvang je een link waar je direct toegang krijgt tot een schat aan cruciale HR-kennis. Dit aanbod geldt uitsluitend voor personen die nog geen online abonnement hebben op PW.
Profiteer optimaal van de opleiding met een passend boekenpakket. Het pakket is speciaal samengesteld op basis van de sprekers en hoogleraren van deze collegereeks Cultuurverandering:
*Het boekenpakket wordt na aanvang van de collegereeks besteld en naar het bij ons bekende adres verstuurd.
Reguliere annuleringsvoorwaarden
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Je kan tot uiterlijk vier weken voor de opleiding kosteloos annuleren. In geval van annulering na vier tot twee weken voor aanvang van de opleiding is afnemer 25% van het inschrijfgeld (inclusief, indien van toepassing, het horeca-arrangement) verschuldigd. Meld je jezelf binnen twee weken voor aanvang af, of ben je afwezig zonder annulering? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag (inclusief indien van toepassing, het horeca-arrangement) te berekenen. Je kan bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. Annuleringen of plaatsvervangers kunt u doorgeven via klantenservice@vakmedianet.nl.
Verhindering
Ben je verhinderd en kan je een college niet bijwonen? Je kan kosteloos een plaatsvervanger bij ons aanmelden. Dit kan via klantenservice@vakmedianet.nl.
Voorwaarden
Op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Vakmedianet bv zijn van toepassing de Algemene Voorwaarden van Vakmedianet bv, gedeponeerd ter griffie van de Rechtbank te 's-Gravenhage op 24 januari 2014 onder depotnummer 5/2014. Een exemplaar van deze voorwaarden vind je hier.
Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang vrijblijvend de brochure